Födelsedagsbarn

Min dotter planerar fest. Till festen finns bara en inbjuden gäst, men i övrigt allt som i hennes värld hör en fest till: ballonger, serpentiner, piñata, dekorerade papperstallrikar, chips och godis. Det är en fest i coronaformat, hennes egen kreativa lösning på att den födelsedagsfest som aldrig blev i början av sommaren inte heller kan hållas på hösten.

Read more

Dementia

Personalen trodde att problemet var att hon pratade portugisiska med dem. Jag sa: Jag förstår inte heller vad hon säger. Bara enstaka ord. Ibland en halv mening. Innan mamma förlorade talet var jag rädd för den dag när hon skulle tappa svenskan. Sedan förlorade hon förmågan att göra sig förstådd på bägge språken. Då insåg jag att på detta är personalen proffs: att ta hand om den som tappat orden. Inte helt olikt från när min dotter en gång inskolades på dagis, så liten att hon inte kunde verbalisera vad hon kände.

Read more

Att gå till fots

Vid ett tillfälle såg vi på nära håll en mink simma i Göta Kanal. Efteråt pratade hon i dagar om minken, om hur söt den var. Vid ett tillfälle kallade jag henne för snigel. Efteråt pratade hon inte om det. Jag hoppas att det minne som sitter kvar är det efter minken, och inte efter snigeln.

Read more

Ett rike undan-taget

Utkanterna är platsen för dem som den vita staden spottat ut. Sådan är ordningen i Balsam Karams Händelsehorisonten. Utkanterna är kargt och fattigt. Här har ingen valt att bo, hit har alla fördrivits. Och ändå är det ett hem. Liksom i Fanons klassiska skildring av den koloniala staden, finns våldet inskrivet i skillnaden mellan Utkanternas fattigdom och den vita stadens överflöd. Likväl är det Utkanterna som är fristaden.

Read more