Jag skulle önska att den som framhärdar i att svenska asylprocesser präglas av rättssäkerhet, den som principfast hävdar att ett nej måste vara ett nej, kunde ta in historier som denna om vilka former ett nej kan ta.
Read moreTill Meira Ahmemulics "Moderstunga"
På boendet trodde de att mor pratade portugisiska. De ville att jag skulle översätta, men jag förstod inte mycket mer än personalen av vad det var hon försökte säga. Tungan kämpade förgäves i hennes munhåla för att forma ord, det enda som kom ut var mummel och ansträngda harklingar. Men så plötsligt ett kort ögonblick av klarhet. Med blicken följde hon sjuksköterskan som gick över parkeringen, vände sig sedan mot mig och sa: ”Såg du? Jag tror det var min dotter!” Det var den sista fras jag någonsin hörde henne uttala.
Read moreNinguém solta a mão de ninguém
Ingen släpper någon annans hand. Vi upprepade orden igen och igen efter Jair Bolsonaros valseger 2018. Det var en tauterarkonstnär från Minas Gerais, Thereza Nardelli, som när Bolsonaros seger bekräftades snabbt tecknade en enkel bild: en ros full av törnen, två händer som håller i varandra och texten ninguém solta a mão de ningúem. Hon lade upp den på sina sociala medier och den blev snabbt viral, spreds i hundratusentals och blev en symbol för motstånd mot den så segerrusiga fascismen. När jag såg den första gången åtföljdes den av texten ”motståndets första mått och steg”.
Read moreMänniskan mot staten
De sa att han hittades i sin hängmatta, att han hade täckt sin kropp med fjädrar av arapapegojor, och att det såg ut som om han lugnt inväntat döden. I media har han kallats för ”gropindianen”, efter de djupa gropar i marken man funnit vid boplatser. Missionärerna kallade honom också Väktaren av Tanaru, efter namnet på det område han bebodde och som givits officiellt myndighetsskydd. Jag hoppas att det var i något slags frid han dog, jag föreställer mig att döden till slut kom till honom som en långväga vän. Trettio år är en lång tid att fly. Ibland kallades han för världens ensammaste man.
Read moreText i Arbetaren: Sover du gott, Magdalena Andersson?
”Jag har sovit gott”, sade statsminister Magdalena Andersson i onsdags efter att avtalet med Turkiet undertecknats i Madrid. Till dem som olikt henne kände en ”viss oro”, ville hon tydliggöra tre saker: ”Det första är att vi aldrig utlämnar någon svensk medborgare, det andra är att vi precis som tidigare kommer att följa svensk och internationell lag. Det tredje är att om man inte ägnar sig åt terroristverksamheter så behöver man inte vara orolig.” Sällan har en lugnande försäkran låtit så oroande. Fortsätt läsa här.