Kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Det innebär att myndigheter som en person kan komma i kontakt med får ett ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige (Tidöavtalet s. 33).
Ovanstående är den formulering i Tidöavtalet som förklarar att offentliganställda ska tvingas ange papperslösa invånare. Flera berörda professioner – vårdpersonal, lärare, bibliotekarier – har reagerat starkt och med rätta. För vi måste vara klara över en sak: frågan handlar inte nödvändigtvis om hur öppna eller stängda Sveriges gränser ska vara. Inte handlar den heller om höger- eller vänsterpolitik. Vad som står på spel är yrkesetik, offentliga verksamheters integritet och försvaret av en fungerande rättsstat.
Jag är själv, som anställd vid ett universitet, offentlig tjänsteman. Som universitetsanställd är mitt uppdrag trefaldigt; jag ska forska, jag ska undervisa och jag ska ägna mig åt ”tredje uppgiften” – det vill säga, dela med mig av min kunskap till det omgivande samhället. Min verksamhet ska i alla lägen följa etiska riktlinjer, god forskningssed och slå vakt om mina studenters rättssäkerhet.
Liksom andra offentliganställda har jag alltså ett tydligt definierat uppdrag. I detta ingår inte att verkställa regeringens migrationspolitik. Samma gäller naturligtvis för vårdpersonal, skolpersonal, socialtjänstpersonal och bibliotekarier. Alla dessa yrkesgrupper har sina specifika uppdrag, och inget av dem inkluderar att verkställa migrationspolitiken. Vad regeringen vill göra är att låta alla myndigheter och offentliga verksamheter underställas migrationspolitiken. Inte bara anmodas vi rapportera människor vi vet saknar uppehållstillstånd, utan vi ska också ha ”ansvar för att säkerställa personens lagliga rätt att vistas i Sverige”. Den här formuleringen är särskilt betydelsefull, för den lägger i praktiken en utredningsskyldighet på oss alla. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard har vid upprepade tillfällen förklarat att det måste bli konsekvenser för den som inte uppfyller sin anmälningsplikt.
Vad Tidöpartierna försöker skapa är alltså ett samhälle där vårdpersonal, lärare och bibliotekarier förvandlas till gränsvakter, där vissa invånare – de som inte automatiskt erkänns som ”svenska” – kommer att behöva bevisa sin rätt att vistas i Sverige varje gång de besöker ett bibliotek eller en vårdinrättning, ett samhälle där den som saknar papper inte kommer att våga söka vård eller låta sina barn gå i skolan, ett samhälle där förtroendet för alla myndigheter oavsett verksamhetsområde undermineras. Det är en väg i tydlig riktning mot ett totalitärt samhälle, och det riskerar att rasera mycket av den tillit mellan invånare och myndigheter som länge kännetecknat Sverige.
Det finns fortfarande inte något konkret lagförslag. Vad som finns är en tydligt deklarerad intention från de fyra partier som tillsammans har parlamentarisk majoritet. Det är oerhört viktigt att vi alla nu – inte imorgon, inte när det redan ligger en proposition som sannolikt kommer att röstas igenom, utan nu idag – tydligt deklarerar att vi anger inte. Vi som är offentliganställda behöver göra det som ett löfte. De som inte är offentliganställda behöver göra det i solidaritet med oss och de risker vi tar genom att deklarera vår olydnad.
Tidöavtalet visar med all önskvärd tydlighet att vi har en regering som inte bryr sig om rättsstaten. Men blir vi tillräckligt många som visar att vi inte kommer att lyda, eller att vi kommer att stå bi dem som vägrar lyda, kan vi också visa att lagen saknar förankring i den svenska befolkningens rättsmedvetande. Det är vår möjlighet att påverka.
På Facebooksidan Mobilisering mot angiverilagen – Vi anger inte finns svar på vanliga frågor och länkar till artiklar om angiverilagen. Både bibliotekarier och vårdpersonal har branschspecifika kampanjer. På vårdpersonalens kampanj kan den som jobbar inom vården skriva under ett löfte att inte ange. Civil Rights Defenders har gjort en granskning av Tidöavtalet utifrån ett rättighetsperspektiv som kan läsas här. På twibbonize går det att ladda ner profilbildsramar eller bilden Vi anger inte för att ta fram egna badges eller dekaler. En namnlista mot angiverilagen finns här.