Otidsenlig fortbildning
– Idéhistorisk samtidsorientering för stärkt demokratiskt självförsvar
Vi lever i en tid när demokratier runt om i världen försvagas. Vi som vill försvara demokratin måste följaktligen vara i någon mening otidsenliga. Därför erbjuder jag korta och lite längre kurser som syftar till en otidsenlig fortbildning för demokratiskt självförsvar. Kurserna riktar sig till offentlig verksamhet och civilsamhälle. Med idéhistoriens hjälp orienterar vi oss i ett kaotiskt nu.
Vem är jag?
Jag har en bred idéhistorisk kompetens och mångårig erfarenhet av både undervisning och populärvetenskaplig förmedling. Både som universitetsforskare och lärare har jag ägnat mig åt politisk idéhistoria, statsbygge, nationalism, kolonialism, rasism, genus och våld, liksom åt frågor kring jämlikhet, inkludering och exkludering. Vid sidan av detta har jag en mångårig verksamhet också utanför universitetet som författare, kulturskribent, filmare och föreläsare. Jag har ett särskilt intresse för hur teori relaterar till praktik, liksom för hur kunskap om det förflutna kan hjälpa oss att se möjligheter till förändring i nuet. 2020 mottog jag Martin H:son Holmdahls pris för insatser som främjar mänskliga fri- och rättigheter från Uppsala universitet.
Vem vänder jag mig till?
De kurspaket jag erbjuder riktar sig till verksamheter i offentlig sektor, verksamheter som arbetar på uppdrag av offentlig sektor samt civilsamhället. Oavsett om du verkar inom skolvärlden, socialtjänsten, bibliotekesväsendet, en ideell organisation, ett trossamfund eller en stiftelse med samhällsengagemang, finns här något för dig och din verksamhet att hämta. Kurspaketen riktar sig brett till verksamheter för vilka frågor om demokrati, mänskliga rättigheter, hållbarhet och social rättvisa är relevanta, men varje paket anpassas efter den aktuella uppdragsgivarens behov och förutsättningar.
Hur arbetar jag?
De kurspaket jag erbjuder kan ges som enstaka föreläsningar, föreläsningar med workshop eller som längre kurser som löper över flera veckor. Jag jobbar huvudsakligen i det fysiska rummet där vi kan mötas på ett annat och rikare sätt än online. Min bas finns i Östergötland, men jag arbetar över hela Sverige. Med varje kurspaket följer ett noga utvalt textmaterial som låter oss stifta bekantskap direkt med det förflutnas röster – och aktivera dem i samtal med samtiden. Allt material är på svenska och urvalet är anpassat efter den specifika deltagarsammansättningen för att så långt som möjligt ha relevans för deltagarnas egna yrkespraktiker eller civilsamhällesengagemang.
Vilka värderingar bygger verksamheten på?
Mina kurspaket vill, snarare än presentera ett “rätt” sätt att tänka, stimulera deltagare att gå i samtal med det förflutna för att därigenom öka kunskapen och förmågan att orientera sig i samtiden. Med det sagt: alla mina kurser är fast förankrade i ett grundläggande ställningstagande för demokrati och för alla människors lika värde.
Är du intresserad?
Kika på mina erbjudanden nedan, och hör gärna av dig med funderingar om just din verksamhets behov. Jag befinner mig just nu i en uppstartsfas, vilket innebär att erbjudandena kommer att uppdateras kontinuerligt . Så håll ögonen öppna!
Vill du veta mer eller göra en offertförfrågan på något av paketen nedan, gå till kontaktformuläret och ange i meddelandefältet vilket tema du är intresserad av samt några ord om i vilket sammanhang kursen tänks hållas. Jag hör av mig inom en vecka för att vi ska kunna inleda ett samtal om just din verksamhets behov!
Undrar du över mitt val av bilder? De flesta av dem kommer från högmedeltida illuminerade manuskript. De små och ibland tämligen besynnerliga figurerna i manuskriptets marginaler kommer från ett Europa på tröskeln till den moderna världen, med sina specifika föreställningar om hur världen är beskaffad – och om hur den skulle kunna vara istället.
Karamellföreläsningar
Utöver kurspaket erbjuder jag enstaka föreläsningar som, från lite överraskande infallsvinklar, sätter vår samtid i idéhistorisk belysning och ger nya perspektiv. Jag föreläser om allt från efterkrigstiden speglad i zombiefilmens historia, de föränderliga relationerna mellan människan och icke-mänskliga djur eller tidens politik och mysterium, till utopiska samhällsvisioner genom tiderna eller privategendomens idéhistoriska egendomligheter. Hör av dig genom kontaktformuläret för förslag eller offertförfrågan!
Röster från uppdragsgivare:
“Patricia Lorenzoni har förmågan att tala till och engagera sin publik genom att fläta samman politiska fenomen med mänskliga erfarenheter och litterära allusioner. Hennes sätt att i text utforska samhället berör läsaren och komplicerar det som kan te sig för givet.” Sofia Häyhtiö, samordnare i FARR och redaktör för tidskriften Artikel 14
Kurspaket
Demokrati och fascism
Kan erbjudas som enstaka föreläsning, föreläsning + workshop, eller kurs uppdelad på 4-7 kurstillfällen.
Ordet demokrati kommer från antikens Grekland. Ordet fascism myntades av Mussolini på 1920-talet. Två ord – ett med en lång historia, ett med en förhållandevis kort. Ändå ställs de ofta mot varandra. Hur definierar vi demokrati? Och vad är rimligt och inte att kalla för fascism? Den här kursen går igenom både ordens och idéernas historia. Därmed ger den en bättre förståelse både för demokratins inre spänningar, och fascismens nya former i vår tid. Kursen är särskilt riktad till professioner i offentlig förvaltning med ett demokratiuppdrag att förhålla sig till. Men den har mycket att ge även vemhelst med intresse för frågor om demokrati, rättsstat och förvaltning. För offertförfrågan, gå till kontaktformuläret.
Kulturarv, väst och islam
Kan erbjudas som enstaka föreläsning, föreläsning + workshop, eller kurs uppdelad på 4 kurstillfällen.
Vad är det som gör frågan om islams plats i Sverige och i Europa så omdebatterad? Vi har hört vår vice statsminister tala om “islams framfart i Sverige”och vikten av att muslimer anpassar sin tro till “europeiska värderingar”. Samtidigt har muslimska samfund i Sverige svårt att få sina gudstjänstlokaler försäkrade då de är alltför utsatta för skadegörelse och attentat. Varför ses “Europa” och “islam” ofta som motpoler? Den här kursen ger en orientering i relationerna, konflikterna och kulturutbytena mellan västvärlden och den muslimska världen, och hjälper oss att bena ut vad som egentligen är nytt och främmande, och vad som tvärtom är en integrerad del av Europas historia och Europas nu. På så sätt ger den också redskap att både förstå våra egna och andras reaktioner på olikhet, och att hantera konflikter baserade på upplevd olikhet. För offertförfrågan eller mer information, gå till kontaktformuläret.
Könens uppkomst
Kan ges som enstaka föreläsning, föreläsning + workshop, eller lite längre kurs på upp till 5 kurstillfällen, beroende på önskemål.
Det är lätt att föreställa sig att frågor om könstillhörighet, könsbyte och icke-binära könsuttryck är nya. Men ser vi historiskt, är ”trans” allt annat än en nymodighet. Könen har alltid varit flytande och instabila. Olika tider och kulturer har hanterat denna obestämbarhet på olika sätt. Förändringar i könstillhörighet har kunnat uppfattas både som önskvärda och som farliga, människor som överskrider könsgränser har kunnat både hyllas och demoniseras. Genom historiska perspektiv på könstillhörighet och könsöverskridande, hjälper kursen oss att förstå och orientera oss i dagens könspolitiska landskap. Med kursen följer ett material bestående av historiska och samtida texter, allting är på svenska och anpassas efter deltagargruppens sammansättning för att så långt som möjligt knyta an till deltagarnas egna yrkespraktiker eller civilsamhällesengagemang. För offertförfrågan, gå till kontaktformuläret.
Rasism, etnotism, skillnadstänkande
Ges som kurs med 4-7 kurstillfällen beroende på önskemål, antingen koncentrerat under en vecka eller utspritt på flera veckor. För den som önskar bara ett kurstillfälle rekommenderas ”Rasismens logik och tidens politik”.
Kursen tar avstamp i hur historiska perspektiv kan hjälpa oss att förstå samtida diskussioner och polemik kring rasism, antirasism, främlingsfientlighet och skillnadstänkande. Vad är rasism och vad är främlingsfientlighet? Vem har uppfattats som ”främling” i olika sammanhang och på vilka grunder? Och hur har idéer om människors föränderlighet i relation till ras eller etnicitet sett ut i olika tider. Flera av svaren på dessa frågor kan förvåna, men hjälper oss också att förstå rasismens olika uttryck i nuet. Därigenom kommer kursen att hjälpa oss att orientera oss i och hantera samtida konflikter kring vad som är och inte är rasism, och hur vi bekämpar rasism i nuet. För offertförfrågan, gå till kontaktformuläret.
Rasismens logik och tidens politik
Ges antingen som 1 föreläsning à 2h (inklusive paus och frågestund) eller 1 föreläsning à 1,5h + 1 workshop à 1,5h.
Vi säger ofta uppskattande om någon att hen är ”före sin tid”, liksom vi ibland avfärdar det vi inte tycker om som ”medeltida”. Mer varifrån kommer den här vanan och dela in samtiden i olika tidsåldrar? Och hur hänger den samman med historier av rasism som gör avtryck också i vårt nu? Den här minikursen ger dig perspektiv på hur vi förstår tiden, och hur det påverkar vårt sätt att möta människor med andra erfarenheter än våra egna. Lämplig för yrkesverksamma inom skola, socialtjänst, social verksamhet eller vem som helst som önskar en fördjupad förståelse av rasismen och skillnadstänkandets historia såväl som dess samtida yttringar. Med kursen följer ett kursmaterial för den som önskar fördjupa sig ytterligare. För offerbegäran, gå till kontaktformuläret.
Våldets historia
Temat kan ges som enstaka föreläsning, föreläsning + workshop eller längre kurs uppdelad på upp till 5 kurstillfällen, efter önskemål.
På vilket sätt inverkar våldsamma konflikter långt borta på vår vardag här hemma, när vi matas med nyheter från krig i Östeuropa och i Mellanöstern? Krigen och våldet berör oss alla, men det berör inte alla på samma sätt. Olika erfarenheter, skiljaktigheter i vem vi identifierar oss med, och förväntningar eller krav på att välja sida kan leda till spänningar och konflikter även här. I det här temat angriper vi de mest grundläggande frågorna kring våldet; hur det yttrar sig, hur det beskrivs, samt vilket våld som i olika situationer setts som legitimt och inte. Med idéhistoriens hjälp försöker vi få syn på de outtalade förutsättningar som styr hur militärt och annat våld beskrivs och uppfattas idag. Föreläsningen eller kurspaketet riktar sig framför allt till personer som arbetar med barn och ungdomar, och ger verktyg för att kunna prata med unga som själva på olika sätt är berörda av pågående konflikter. Men temat är relevant för vemhelst med intresse av relationen mellan våld, makt, demokrati och mänskliga rättigheter. Vill du veta mer, kontakta mig via kontaktformuläret.